Taststokken
Taststokken in diverse uitvoeringen voor blinden en slechtzienden waarmee lopen weer gemakkelijker wordt. Opvouwbare taststokken, gewone taststokken, telescopische taststokken en meerdere materialen. Neem eens een kijkje en kijk welke taststok geschikt is.
De taststokken zijn eenvoudig te bestellen zonder account. Gratis bezorging, nadien geen reclame en niet goed, geld terug.

Rollator voor slechtzienden
Taststok
Blindegeleidestok
Telescoop taststok
Opvouwbare taststok
Inklapbare taststok
Meeneem drempelhulp
Hoe te bepalen welke taststok te kopen
Door het ruime aanbod van taststokken is het soms lastig te bepalen welke stokgeschikt is. Daarom vindt u hier enkel aandachtspunten waar u rekening mee kunt houden bij het kopen van een taststok. Door de gebruiker de volgende vragen te stellen, kunt u bepalen welk type taststok geschikt kan zijn.
• Wilt u een vaste of een inklapbare taststok?
• Wilt u een in stapjes verstelbare stok of een traploze verstelling?
• Welke soort handvat heeft uw voorkeur?
• Welk soort stokpunt heeft uw voorkeur?
Geschiedenis van taststokken
Dankzij het bekende witte uiterlijk met de rode banen, is het voor de omgeving duidelijk dat de gebruiker slechtziend of blind is. Hierdoor kan verkeer rekening houden met de slechtziende. Volgens de verkeerswet is verkeer namelijk verplicht om te stoppen voor slechtzienden met een witte stok die willen oversteken.
Het aantal rode strepen heeft verder geen betekenis. De rode banen zijn puur toegevoegd om de witte stok extra herkenbaar te maken als blindenstok.
De taststok is in 1930 bedacht door een slechtziende Franse dame die problemen had zich door het verkeer in Parijs te bewegen. Als oplossing bedacht ze de taststok met het bekende uiterlijk. De stok werd langzamerhand wereldwijd bekend omdat ook de Franse regering de regel invoerde dat slechtzienden met een witte stok voorrang moeten krijgen.
De kleuren van taststokken kunnen nog verschillen per land. Echter zijn in vrijwel heel Europa ondertussen de stokken wit van kleur. Dankzij deze alom bekende kleurencombinatie, is bijvoorbeeld ook een witte rollator met rode strepen, als slechtzienden rollator herkenbaar.
Hoe werken taststokken?
Zoals de naam als aangeeft, wordt een taststok gebruikt om mee te tasten. Slechtzienden en blinden kunnen met de stok aftasten waar obstakels staan terwijl men loopt. Bijvoorbeeld waar de stoep ligt en waar obstakels op de stoep zijn. De gebruiker zal de stok heen en weer bewegen op of over de grond. Ook kan de stok worden gebruikt met een draaiende stokpunt. Hierdoor kan de stok over de grond rollen. Dit kan het bewegen van de stok makkelijker maken.
Ondertussen zijn er speciale voorzieningen die het gebruik extra makkelijk maken. Met name de ribbeltegels rond stations zijn hier een goed voorbeeld van.
Een extra voordeel van de taststok is de herkenbaarheid als slechtziende. Doordat de stok het bekende witte uiterlijk met rode banen heeft, weet de omgeving dat de gebruiker slechtziend is. Zo kan er meer rekening worden gehouden, bijvoorbeeld tijdens het oversteken van de weg.