Wat is Glaucoom?

Glaucoom is een oogaandoening waarbij vezels van de oogzenuw langzaam niet meer werken. Deze beschadigingen kunnen niet meer herstellen. De beschadigingen ontstaan doordat oogvocht niet goed meer kan worden afgevoerd, door een mindere werking van de afvoer. De druk binnen de oogbol zal hierdoor toenemen, waardoor beschadigingen aan de vezels van oogzenuwen beschadigd kunnen raken.
Door de beschadigingen aan de zenuwen zullen signalen minder goed doorgegeven kunnen worden aan de hersenen. Hierdoor zal een smaller gezichtsveld ontstaan.

Glaucoom is een chronische ziekte en de beschadigingen zijn niet meer te herstellen.

wat is glaucoom

 

Wat zijn de symptomen van Glaucoom?

In veel gevallen zijn er in de beginfase geen duidelijk symptomen dat iemand last heeft van Glaucoom. De eerste symptomen zijn een verminderd gezichtsvermogen aan de rand van het blikveld. Glaucoom staat ook wel bekend als “groene staar”. Net als bij staar, wordt het gezichtsveld namelijk steeds verder beperkt. Vergelijkbaar met het kijken door een sleutelgat.

In een meer gevorderd stadium, kan bij Glaucoom de volgende symptomen ontstaan:

• smaller gezichtsveld
• rode ogen
• wazige ogen
• misselijk gevoel
• pijnlijke ogen

Bij dergelijke klachten is een bezoek aan een oogarts zeker van belang. Naast de genoemde symptomen, kunnen er ook andere klachten ontstaan. Dit kan gebeuren  wanneer de oogdruk naar een gevaarlijke waarde verhoogd. In dat geval is sprake van een ernstige vorm van Glaucoom en kunnen symptomen zoals hoofdpijn, minder zicht en oogpijn ontstaan.
Indien u (nog) geen klachten heeft maar toch twijfelt of u de oogaandoening bij u ontwikkelt, dan kunt u tegenwoordig zelfs online al een oogtest doen. Dit is mogelijk op de website van het oogfonds. Heeft u al klachten, dan wordt een bezoek aan een oogarts geadviseerd.

 

glaucoom informatie symptomen

 

Wat zijn de oorzaken van Glaucoom?

Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van Glaucoom. De verhoogde oogdruk is en belangrijke oorzaak. Echter kan ook bij een normale oogdruk, Glaucoom ontstaan. In dat geval ligt de oorzaak waarschijnlijk bij de verdeling van het oogvocht.

Eenvoudig gezien ligt een probleem met het oogvocht, aan de basis van het ontstaan van deze oogaandoening. De onderstaande factoren kunnen worden gezien als oorzaken van Glaucoom, aangezien deze zaken een goede werking van het oogpunt kunnen verstoren.

• gevoeligheid voor bepaalde medicijnen
• oogverwonding
• aandoening aan de hart en bloedvaten
• hogere leeftijd
• erfelijkheid (familielid met de oogaandoening)
• verhoogde oogdruk
• sterk bijziend zijn (sterke min waarde)
• suikerziekte
• hoge bloeddruk

 

Hoe kan Glaucoom worden behandeld?

Schade die reeds is ontstaan kan helaas niet meer worden herstelt. Extra schade kan wel worden voorkomen, door de oogdruk te verlagen. Dit kan door het gebruik van oogdruppels op medicijnen. Wanneer dit te weinig effect heeft, kan een laserbehandeling nodig zijn. Met deze behandeling wordt geprobeerd de afvoer van het oogvocht weer te verbeteren. Wanneer ook dat te weinig effect heeft, kan een oogoperatie nodig zijn.

In veel gevallen zullen de medicijnen de rest van het leven gebruikt moeten worden.

Naast de beschreven behandelingen, kan een speciale bril u ongemak besparen. Voorbeelden van dergelijke brillen vindt u via de volgende link: Uv overzet brillen.

 

Hoe kan Glaucoom worden voorkomen?

De meeste oorzaken van Glaucoom zijn niet of moeilijk te voorkomen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan oorzaken zoals erfelijkheid, oudere leeftijd of een oogverwonding. Bepaalde factoren kunnen de kans op een verhoogde oogdruk wel verlagen. Op beperkte schaal kan daarom Glaucoom worden voorkomen door:

• Voorkom een langdurig gebruik van Cortisonen. Met name de Cortisonen in de vorm van oogdruppels.

• Verlaag de kans op oogletsel. Bijvoorbeeld met een veiligheidsbril bij werkzaamheden, vuurwerk of een sport zoals skiën.

• Wordt gedacht dat u Glaucoom heeft? Zorg dan voor een verlaging van uw Insuline niveau. Bijvoorbeeld door geregeld te bewegen. Vermijd voeding met suikers en granen. Uiteraard in overleg met een specialist.

• Nuttig Luteine en zeaxanthine. Deze twee stoffen zijn zogenaamde anti-oxidanten die cellen beschermen tegen vrije radicalen. Deze twee stoffen zijn vooral te vinden in groene groenten zoals broccoli, spruiten en kool. Maar ook rauwe eieren bevatten deze goede stoffen (te nuttigen in bijv. een shake).

 

Ook bij dieren zoals honden en katten

Niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren zoals honden en katten kan deze oogaandoening ontstaan. Glaucoom bij dieren kan zichtbaar zijn wanneer uw huisdier wat trager is, meer slaapt, een rood oog heeft en lichtschuw is. Wanneer de oogaandoening langzaam ontstaat, zijn de symptomen moeilijk te herkennen. Wel kunnen twee ongelijke pupillen een goed herkenbaar symptoom zijn.

Net als bij mensen, dient de oogdruk te worden gemeten. Een bezoek aan een dierenarts wordt dan ook zeker geadviseerd.

 

glaucoom kat hond

Voorbeeld: kat met twee ongelijke pupillen door Glaucoom.