Wat is Chalazion?

Een Chalazion is een chronische ontsteking van kliertje in het ooglid. Het gaat hierbij om de klier van Meibom. Door de ontsteking ontstaat een pijnloze zwelling op het ooglid. De ontsteking kan ontstaan door een verstopt kliertje aan de binnenzijde van het ooglid. Hierdoor kan het talg niet meer naar buiten komen, waardoor het zich vervolgens ophoopt. Dit zal zichtbaar worden in de vorm van de zwelling op het ooglid.

Chalazion is in de volksmond geen bekende benaming voor deze oogaandoening. Bekender zijn de namen “gerstekorrel” of “hagel”.
Vaak wordt Chalazion en een “strontje” (wit bobbeltje) als hetzelfde gezien. Echter is een “strontje” een ontsteking van een andere klier en vaak ook pijnlijker. Bij Chalazion wordt namelijk vaak geen pijn ervaren.

 

Hoe ontstaat Chalazion?

Een verstopping van een talgkliertje is de oorzaak van Chalazion. Een verstopping kan ontstaan door bijvoorbeeld een propje ingedroogd talg (huidsmeer). De talg zal zich hierdoor ophopen in het ooglid, waardoor een zwelling (bobbeltje) zichtbaar wordt. De ophoping zal langzamerhand ontstaan en langere tijd kunnen blijven zitten.

chalazion informatieDoordat het opgehoopte talg een goede voeding is voor bacteriën, kan er een infectie ontstaan. Dit wordt een secundaire bacteriële ontsteking genoemd. Bij een dergelijke ontsteking kunnen wel pijnklachten ontstaan.

De primaire oorzaak van Chalazion is niet bekend.

 

 

Hoe is Chalazion te behandelen?

Wanneer de ophoping pas nog relatief kort geleden is ontstaan, kan het behandeld worden met warme kompressen. Geadviseerd wordt om twee keer per dag, een warm kompres op het bobbeltje te leggen. Het warme kompres kan bestaan uit een schoon doekje dat in warm water is gedrenkt. Dankzij de warme kompressen, kan de ophoping gaan slinken. De ophoping kan ook open barsten. Het pus en talg zal vervolgens opgevangen kunnen worden met een schoon doekje.

Is er sprake van Chalazion met een infectie, dan zal de behandeling kunnen bestaan uit antibiotica en oogdruppels. Ook kan de gezwollen klier, voorzichtig worden uitgedrukt door een oogarts. Indien dit niet gelukt, kan het operatief worden verwijderd (plaatselijke verdoving).

 

chalazion wat is dat

 

Wat zijn de symptomen van Chalazion?

Wanneer er sprake is ven een ophoping zonder infectie, zijn er vaak weinig klachten. De ophoping zal de voornaamste klacht zijn. Deze zal eerst rood van kleur zijn, maar langzamerhand verkleuren naar grijs. De ophoping zal hard aanvoelen.
De ophoping zal een diameter hebben variërend van enkele millimeters tot een centimeter. Is er een wat grotere ophoping, dan kan het ooglid wat naar beneden worden gedrukt. Hierdoor kan een wat wazig zicht ontstaan.

Ontstaat er echter wel een infectie, dan kunnen symptomen als pijn gaan ontstaan.

• Pijnloos, tenzij een infectie ontstaat
• Talgophoping in de vorm van een bobbeltje
• Rode kleur van het bobbeltje veranderd langzaam naar grijs
• Bobbeltje van enkele millimeters tot een centimeter doorsnede