Vele visuele hulpmiddelen voor slechtzienden te koop

U vindt hier handige informatie over Staar ofwel Cataract. De informatie is verdeeld in de meest gestelde vragen over Staar.

 

Wat is Staar (Cataract)?

 

Als je Staar hebt wordt een (of beide) ooglens steeds troebeler. Voor in het oog, achter de pupil, ligt de ooglens. Deze kan door verschillende redenen troebel worden. Licht kan niet meer goed door de lens waardoor uw zicht troebel wordt. Staar is een veel voorkomende aandoening van het oog en is van zichzelf niet gevaarlijk. Troebel zicht kan uiteraard wel tot gevaar leiden.

staar cataract

 

Wat zijn de oorzaken van Staar?

 

Er bestaan drie hoofdoorzaken van Staar, dat zijn;

• Staar door ouderdom
• Staar door een trauma of ziekte
• Aangeboren Staar

Staar door ouderdom komt vaak voor op leeftijden boven de 55 jaar. Eiwitten in de ooglens klonteren samen wat resulteert in troebel zicht. Ongeveer 3 % van alle mensen tussen de 55 en 65 hebben last van Staar. Op een leeftijd van 85 is dit zelfs 20%. Ouderdom is dan ook de grootste veroorzaker. Een heel normaal ouderdomsverschijnsel, maar wel hinderlijk.

Naast ouderdom kan een ziekte of trauma ook de oorzaak zijn van staar. Zo kan een oogaandoening (bijvoorbeeld een inwendige oogontsteking) of diabetes bijdragen aan een verhoogde kans op staar. Soms is het niet de ziekte zelf maar zijn het medicijnen die Staar kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld  Prednison of Corticosteroïden). Ook roken, alcoholgebruik, een ongezonde voeding en veel (zon)licht kan een vergrotende factor zijn. Daarnaast hebben vrouwen vaker last van Staar dan mannen.

Erfelijkheid is de laatste oorzaak van staar. Staar kan zelfs aangeboren zijn. Op jonge leeftijd kan Staar veel klachten geven. Als staar aangeboren is gaat dit vaak gepaard met een andere ziekte. Aangeboren staar hoef niet altijd erfelijk te zijn. Staar kan ook tijdens de zwangerschap ontwikkelen. Een infectie bij de moeder kan hier de oorzaak van zijn. Ongeveer 1 op de 10.000 baby’s heeft last van staar.

 

Hoe voorkom je Staar (Cataract)?

 

Een gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van Staar. De klachten kunnen echter nooit voorkomen worden, enkel kan de kans verkleint worden. Door de onderstaande adviezen op te volgen verkleint u de kans op Staar:

• Niet roken. Ook “meeroken” draagt bij aan een verhoogde kans.
• Drink geen tot weinig alcohol.
• Eet gematigd en gezond.
• Draag een zonnebril tegen fel (zon)licht.

staar cataract informatie

 

Symptomen van Staar (Cataract)

 

Staar heeft meerdere symptomen. De grootste en belangrijkste klacht is dat men minder scherp gaat zien. Het lijkt als of je ogen beslagen zijn. Lezen en autorijden wordt bijvoorbeeld moeilijker. De symptomen van Cataract zijn:

• Minder scherp zicht
• Minder contrast
• Last van fel licht en schitteringen
• Slecht zien in het donker
• Meer lichtbehoefte bij lezen
• Dubbelzien of schaduwbeeld
• Veranderende brilsterkte

Contrast is nodig om voorwerpen van elkaar te onderscheiden tegen een achtergrond. Een groene pen op groen papier is slechter te zien dan een zwarte pen op groen papier. Het verschil dat u vroeger beter opmerkte wordt steeds kleiner.

Tegemoet komende koplampen kunnen voort verblinding gaan zorgen. Het licht versnippert waardoor u minder goed ziet. Vaak wordt er een “lichtkrans” waargenomen. De overgevoeligheid voor licht ontstaat doordat de lens het licht verstrooid.

Bij gevorderde staar gaat men ook minder kleuren kunnen onderscheiden. Alles kan grauwer en grijzer zichtbaar worden.

 

Behandeling van Staar

 

In een beginnend stadium kunnen veel mensen zich nog redden met een andere bril, een vergrootglas of extra licht. Maar uiteindelijk moet Staar vrijwel altijd behandeld worden. Het zicht  zal namelijk vaak beetje bij beetje verminderen.

Andere voeding of laseren heeft weinig effect. Er is maar een mogelijkheid om van Staar af te komen en dat is operatief. Hierbij wordt de troebele ooglens vervangen door een kunstlens. Indien in beide ogen Staar is opgetreden, zal met een tussenpauze van minimaal een maand, apart van elkaar geopereerd. Er wordt pas overgegaan tot een operatie wanneer Staar hinder geeft tijdens het dagelijks leven.

In Nederland ondergaan ongeveer 150.000 mensen per jaar een staar operatie. Dit is erg veel, terwijl de behandeling relatief onbekend is. Staaroperatie wordt ook wel cataract-operatie genoemd. Maar hoe gaat zo’n cataract operatie eigenlijk in zijn werk?

Net als bij een bril, wordt er van tevoren een kunststof les aangemeten. Een cataract behandeling wordt op de dagbehandeling uitgevoerd en duurt ongeveer 15 minuten. Dit betekend dat er geen overnachting in het ziekenhuis nodig is. Het oog wordt voor de operatie verdoofd, meestal met druppels in het oog en een injectie naast het oog.  Hierdoor is het onmogelijk om uw oog te bewegen tijdens de operatie. De oude lens wordt verwijderd, de troebele deeltjes worden weggehaald en vervolgens wordt de nieuwe lens geplaatst.

 

Nazorg na een Staaroperatie

 

Een Staaroperatie hersteld vaak erg snel maar vraagt wel om de nodige nazorg. Na de operatie wordt het oog afgedekt met een kapje. Deze kan de volgende dag al verwijderd worden. Tijdens het slapen dient het oog nog wel gedurende een week te worden afgedekt zijn met een kapje.
De eerste dagen  zal er vaak nog wazig zicht zijn maar hierna zal het zicht vaak snel verbeteren. Ook moet het oog meerdere keren per dag bedruppeld te worden met speciale oogdruppels. Dit om infecties te voorkomen.

Het wordt afgeraden om na de operatie in de ogen te wrijven, contactsport te beoefenen, te zwemmen of stoffige ruimtes te bezoeken.

Als de operatie zonder verdere complicaties verloopt kunt u hierna  weer (grotendeels) helder zien.

 

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Uw voordelen

Gratis bezorging
14 Dagen retourrecht
E-mail bestelling mogelijk
Eenvoudig bestelproces
Zakelijke inkoop mogelijk
Prijzen inc. BTW

Betaal met

PayPal
Creditcard
Afterpay
iDeal & Bancontact / Mistercash
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk